Studenti druge godine smjera Grafički dizajn i vizuelne komunikacije Maja Radinović i Vuk Stupar na konferenciji GeTiD-S, pod vodstvom mentora Zorana Gazibarića.

Studenti BLC-a učestvovali su na  GeTiD-S konferenciji održanoj na FTS u Travniku 29.11 do 01.12.2018. godine.

Za studente BLC-a sa smjera Grafički dizajn i vizuelne komunikacije  veliko i novo iskustvo gdje su se upoznali sa kolegama iz struke  i naučili dosta novih i korisnih stvari vezanih za primjenjenu umjetnost grafički dizajn. Sve je počelo otvaranjem izložbe Emira i Edina Durmisevica – Karakter dizajn i Zdravka Cvjetkovića – Svi naši zmajevi. Tu su se susreli sa nekim od njihovih radova, a sutradan su imali priliku da i sami  učestvuju  na radionici koju su vodili braća Durmišević na temu „Karakter dizajn“ . Prije radionice naši studenti se nisu  susretali sa nečim sličnim, pa ih je ona uvela u novi svijet dizajna, njima  vrlo inovativnog. Radionica je podrazumijevala da prvi dan skiciraju na papiru  zamišljene likove, a drugi dan iste prenose u  digitalno okruženje. 

Takođe, dio konferencije predstavljale su i studentske prezentacije, pa su i naši studenti imali priliku da predstave dio svog rada. 

Konferencija je završena proglašavanjem najboljih radova sa radionice među kojima je i rad naše studentkinje  sa druge godine smjera Grafički dizajn i vizuelne komunikacije Maje Radinović. Tema naše koleginice bila je razrada scene iz priče Crvenkapica iz ugla vlastite interpretacije. U ovoj verziji crvenkapice, vuk je predstavljen kao pozitivan lik, koji češlja kosu crvenkapici, dok baka donosi kolače. Predstavljena je jedna topla atmosfera koja se moderatorima radionice Edinu i Emiru, kao i ostalim učesnicima, jako svidjela jer je bila pozitivna, nježna i drugačija od ostalih.

Od ostalih predavača sutakođe saznali dosta o temama s kojima se oni profesionalno bave, kao što su izada minijaturnog nakita i figura, dizajn šablona odnosno paterna, animacija, ilustracija, fotografija… 

Izjava naših studenata nakon povratka sa radionice: “Bila nam je čast upoznati nove kolege, kako  profesore tako i ostale studente. Svojim prijateljskim stavovima učinili su da ostanemo kolege i nakon konferencije. Travničani su se pokazali kao stvarno dobri domaćini, za poželjeti. Nadamo se da ćemo se ponovo družiti i da ćemo i mi imati priliku ugostiti njih u Banja Luci.”